Ramsar

EUROPARC FEDERATION

Parkovi DINARIDI

DanubeParks

DanubeParks

The European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas

SavaParks

euroNATUR

European Stork Villages

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije

Bio portal

 Posjetite nas na:
F LL
LILL

Weather by Freemeteo.com

Etnološke zbirke

 

Etnološka zbirka obitelji Sučić, Čigoč br. 34

Zbirka je nastala čuvanjem obiteljskih tradicijskih predmeta, nadopunjavana otkupima i darovnicama. Danas sadrži oko 400 različitih predmeta, povezanih s narodnim životom i načinom gospodarenja stanovništva ovog dijela Posavine s kraja 19. i početka 20. stoljeća. U zbirci se nalaze različiti starinski oblici keramičkih i drvenih posuda, alati za obradbu drveta, oruđa za obradbu zemlje, pomagala za transport, ribolovne alatke i dr. Nadasve su vrijedni oblici tekstilnog rukotvorstva, kao što su nošnje, posteljno rublje i ručnici ukrašeni bogatim posavskim vezom. Posjetiteljima se pruža mogućnost kupovine izvezenih rukotvorina jer je tkalački stan još u funkciji.

Etnološka zbirka obitelji Sučić

Zbirka, koje su vlasnici gđa Jagoda i g. Zlatko Sučić, upisana je na Listu kulturne baštine Republike Hrvatske.

Za grupni posjet potrebno je prethodno najaviti se na tel. 044 715-184.

 

 

Etnološka zbirka obitelji Palaić, Krapje br. 48

U selu graditeljske baštine - Krapju, nalazi se bogata etnografska zbirka u kući i okućnici obitelji Palaić. Zbirku čine preko 170 predmeta koji su uglavnom od tekstila, drva i keramike. Etnografski predmeti su proizvod narodnih rukotvorina smoukih proizvođača ili starih obrta i zanata. Svi su vezani za narodni život i način privređivanja seoske obitelji naselja Krapje. Tipični su za pučanstvo Lonjskog polja razdoblja devetnaestoga i prve polovice dvadesetog stoljeća. U etnografskoj zbirci ističu se arhaični oblici pokućstva, narodne nošnje, pribor i pomagala za izradu tekstila na tkalačkom stanu. Svaki od predmeta ima etnografsku i edukativnu vrijednost, a kao cjelina čine fundus koji prezentira način života, odijevanja, privređivanja, znanja i umijeća tipične obitelji naselja Krapje. Najveći broj predmeta smješten je u drvenoj tradicijskoj kući katnici koja se ističe izvornim oblikom tradicijske posavske arhitekture.

Etnološka zbirka obitelji Sučić

Za grupni posjet potrebno je prethodno najaviti se na br. mob. 091 566-4921.

Vlasnici: Ljiljana i Marijan Palaić
Krapje 167, 44 324 Jasenovac
Za grupni posjet potrebno je prethodno najaviti se na br. mob. mob: 091 566-4921 Marijan / 092 2618-010, 099 404-2099 Ljiljana ili e-mail: info@sg-palaic.eu,
www.sg-palaic.eu


 

Napomena:

Razgledavanje etnoloških zbirki nije uključeno u cijenu ulaznice Parka prirode. Ako želite posjetiti jednu od gore navedenih zbirki morate platiti vlasniku posebnu ulaznicu po cjeniku kako slijedi.

Etnološka zbirka obitelji Sučić u Čigoču:

• Odrasli pojedinačno: 10,00 kn
• Djeca pojedinačno: 10,00 kn
• Organizirane skupine: 10,00 kn po osobi

Etnološka zbirka obitelji Palaić u Krapju:

• Odrasli pojedinačno: 10,00 kn
• Djeca pojedinačno 5,00 kn
• Organizirane skupine: (cca 10 ljudi i više): 5,00 kn po osobi