Ramsar

EUROPARC FEDERATION

Parkovi DINARIDI

DanubeParks

DanubeParks

The European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas

SavaParks

SavaParks

European Stork Villages

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije

Bio portal

 Posjetite nas na:
F LL
LILL

Weather by Freemeteo.com

Novosti

Arhiva novosti iz 2014. godine

 

Novi početak za Parkove prirode Lonjsko polje i Medvednica
Sljeme, Park prirode Medvedica, 15. prosinca 2014. godine

>> PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
(p PDF, 450 KB)

Ravnatelji hrvatskih parkova prirode Lonjsko polje i Medvednica susreli su se 15. prosinca 2014. godine s interesnim skupinama svojih parkova kod jednog od dionika PP Medvednica na Sljemenu te zajedno proslavili novi početak rada za naše prve parkove koji su dobitnici Europskog certifikata za održivi turizam kojeg dodjeljuje Europarc Federacija. Zaposlenicima parkova tom se prigodom pridružio i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep te zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek, kao i predstavnici WWF-a u Hrvatskoj.
Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je unutar projekta „Parkovi Dinarskog luka“ pomogla parkovima prirode Medvednica i Lonjsko polje, Nacionalnom parku Una u BiH te srpskim zaštićenim područjima Nacionalni park Fruška Gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje, da uspostave dobru suradnju s interesnim skupinama u parkovima i tako dođu do prave strategije o održivom turizmu, a konačno i do samog certifikata.  U Europskom parlamentu u Bruxellesu 11. prosinca 2014.,  ravnateljima parkova uručen je certifikat, a od 15.12., parkovi i službeno započinju rad kao park s ovim prestižnim certifikatom.

Uvećaj>> Uvećaj

>> Foto galerija
(p PDF, 1.07 MB)

 

Priča iz Parka prirode Lonjsko polje (omogućio korisnik: Dinaric Arc Parks)

 

 

Izložba „Oj, rumena ružo moja“ predstavila se i Novskoj
Novska, 19. studenog 2014. godine

Osim jedinstvene graditeljske baštine, Krapje je značajno po specifičnoj arhaičnoj pjesmi i posavskoj nošnji koja se nosi u Krapju, ali i u Puskoj, Plesmu i Drenovom Boku. Mještanke su veliku pozornost posvećivale bojama, jer boje su označavale društveni i dobni status žene, kazala je Slavica Moslavac, etnologinja, ravnateljica Muzeja Moslavine u Kutini i autorica etnografske izložbe “Oj, rumena ružo moja”. Izložba je u prostorijama POU Novska otvorena 19. studenog 2014. godine i sadrži više panoa s crno-bijelim i kolor fotografijama, s tekstovima vezanim za baštinu Krapljanske Posavine, naselja Krapje, Pusku, Plesmo i Drenov Bok, a postavljeni su i originalni predmeti i rukotvorine koje su se koristile u domaćinstvima. Svečanost otvorenja upotpunila je pjesma članica Udruge „Kraplani“ iz Krapja koje su izvele nekoliko pjesama te otplesale šetano kolo. Ova udruga postoji tri godine, a članice nastavljaju tradiciju čuvarica glazbene i folklorne baštine Krapja i drugih naselja jasenovačke Posavine. Nastupile su i kutinske “Rusalke“, ženska vokalna skupina koje njeguju napjeve moslavačko – posavskog kraja. Izložba je i upotpunjena edukativnim panoima Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje kojima se ističu močvarana stanišata Lonjskog polja kao jedna od javećih vrijednosti europske biološke i krajobrazne raznolikosti ali i kao područja posebne kulturne odnosno graditeljske baštine i jedno od rijetkih mjesta u kojem se još uvijek mogu vidjeti jedinstven sklad ljudi i prirode. Nakon što je bila prikazana u Kutini, Krapju, Zagrebu i Kumrovcu, izložbu će do polovine prosinca moći pogledati i Novljani.

>> Foto galerija
(p PDF, 981 KB)

 

Nastavak projekta "The SAVA PARKS Network"
Vrtoče (BiH), 06. i 7. studenog 2014. godine

Na inicijativu njemačke zaklade EURONATUR, NP Una i PP Lonjsko polje, 06. i 7.11.2014. godine u Vrtoču (BiH) je odražan drugi sastanak povodom konstituiranja mreže zaštićenih područja u savskom slivu „The SAVA PARKS Network“. Sastanku su prisustvovali predstavnici zaštićenih područja, kao i raznih ustanova i udruga za zaštitu prirode iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Jedan od glavnih ciljeva ovog skupa bilo je identificirati ekološke prijetnje u prostoru slivnog područja rijeke Save. Kao najozbiljnije prijetnje posebno su istaknuti projekti izgradnje hidroelektrana na Savi, šljunčarenje, projekti regulacije vodotoka, projekti izgradnje kanala kroz Odransko polje i Turopolje, invazivne vrste i niz drugih. Na satanku su također utvrđena područja koja bi u savskom slivu trebalo zaštiti i uvrstiti ih u retenciona poplavna područja. Usaglašena su i glavna načela udruživanja a to su: zaštita rijeka savskog sliva, restauracija rijeka i polavnih površina i održivi ruralni razvoj. Osnovni cilj udruživnja u mrežu SAVA PARKS je zaustaviti sve planirane projekte koji narušavaju postojeći hidro-morfološki sustav i biološku raznolikost u slivu rijeke Save kao i uspostaviti sustav zajedničkog upravljanja i korištenja tog sliva. Zaključeno je da će članovi ove ekološke mreže donijeti i Deklaraciju mreže zaštićenih područja u posavskom području SAVA PARKS koja će 02. veljače 2015. godine povodom Dana vlažnih staništa biti potpisana u Parku prirode Lonjsko polje. Na kraju su domaćini iz NP Una organizirali izlet i sudionike skupa upoznali s najatraktivnijim lokacijama ovog zaštićenog područja (Štrbački buk i Martin Brod).        

>> Foto galerija
(p PDF, 1.58 MB)

 

Igra svjetla i sjene u selu graditeljske baštine
Krapje, 25. listopad 2014. godine

U Krapju, malom selu tradicijske arhitekture 25. listopada 2014. godine održana je treća po redu radionica „Svjetlo“ na kojoj su mladi fotografi bundeve rezbarenjem pretvarali u smiješne i strašne likove. Dolaskom sumraka svjetlost lučica koje su postavili u izdubljene bundeva stvorila je neobičnu igru sjena i svijetla. Voditeljica programa za mlade, Zlata Medak i Predrag Bosnar, tajnik HFS-a, kažu da je rezbarenje bundeva imalo za cilj – svjetlo. Radionicu su tako i nazvali jer polaznici foto aparatima bilježe svijetlo i sjene koje stvaraju upaljene lučice iz unutrašnjosti bundeva. Mladi sudionici radionice dokazali su da im ideje ne manjkaju i svake godine su skulpture od bundeve sve ljepše i maštovitije i time prikazali bundevu kao simbol boja i obilja jeseni. Provedbu radionica pomaže Javna ustanova Parka prirode Lonjsko polje. U više od desetak godina suradnje s Hrvatskim fotosavezom, realizirano je i niz fotografskih izložbe. Tako je uz održanu radionicu otvorena i fotografska izložba „Lonjsko polje 2014“ s motivima Parka prirode. Od pristiglih fotografije iz cijele Hrvatske, selektor izložbe Igor Kuduz, vizualni umjetnik, odabrao je 53 fotografije koje će krasiti drvene kuće i pomoćne objekte Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje u Krapju. Idilični mir Krapjem će vladati do naredne radionice kada će ponovno doći znatiželjnici i mladi fotografi da bi zabilježili motive kojih je u Lonjskom polju na pretek.

>> Foto galerija
(p PDF, 1.58 MB)

 

Otvorenje izložbe fotografija
Krapje, 25. listopad 2014. godine


 

 

 

PROSLAVA DANA EUROPSKE BAŠTINE U KRAPJU!
Krapje, 20. i 21. rujna 2014. godine

Povodom Dana europske baštine, 20. i 21. rujna 2014. godine, JU Park prirode Lonjsko polje, Općina Jasenovac i TZ Općina Jasenovac organiziraju manifestaciju kojom će se obilježiti 20. obljetnica proglašenja sela Krapja selom graditeljske baštine. Obilježavanje Dana europske baštine u Krapju, obiluje bogatim kulturnim, folklornim i sportskim sadržajima. Na mnoštvu štandova prezentirati će se posavski eko proizvodi, tradicijski alati i zanati te bogata gastronomska ponuda. Posebno će biti atraktivna prezentacija tradicijske vršidbe žita a nakon nje posjetitelji će moći uživati u ugodnoj vožnji turističkim brodom Parka prirode na rijeci Savi. Večernji dio programa završava humanitarnim tamburaškim koncertom. Dani baštine nastavljaju se u nedjelju sportskim programima za mlade. Jasenovački atletski klub JAK organizirati će natjecanje mladih u trkačkim disciplinama a uprava parka će nakon toga prisutnima pružiti ugođaj vožnje kanuima na Strugu kao i vožnju brodom na Savi.

>> Program manifestacije ( PDF, 551 kB)

 

Zagrebačke rode u Lonjskom polju
Čigoć, srpanj 2014.

Selo Čigoč, Europsko selo roda dobilo je četiri nova stanovnika. Rode koje su na svijet došle u Zoološkom vrtu Zagreb, puštene su u prirodu kako bi se u narednom vremenu prilagodile i s ostalima krenule na daleki put prema Africi. Zoološki je vrt time nastavio tradiciju jer se rode koje su se izlegle u zagrebačkom ZOO-u puštaju u Lonjsko polje već devet godina, a do sada je ovdje svoj novi dom pronašla 31 mlada zagrebačka roda. U Lonjskom ih polju očekuje obilje hrane i jato s kojim će prvo jačati letačku kondiciju. Njihova adaptacija s ostalima je važna jer na put u Afriku dug skoro 10 tisuća kilometara kreću već od sredine kolovoza.
Napredak mladih zagrebačkih roda u prirodi nadzirati će čuvari prirode Parka prirode Lonjsko polje. Nakon prošle, za rode izuzetno plodne godine, kada su iz gnijezda izvirivala prosječno 3,2 mladunca, ove godine je broj mladih roda znatno manje. Svaki par u prosjeku ima tek po jednog mladunca. Kiša koja ove godine često dolazi u naletima nije dobra za period razmnožavanja i period kada mlade rode rastu. Od 34 para bijelih roda u Čigoču izleglo se 62 mlada ptića. No, vlažni period donio je obilje hrane za potomstvo pa će mlade rode zasigurno bit spremne za dug put.

 

Fotoradionica „Mladi s mora – doći u močvaru“ doprinos poticanju kreativnosti mladih
Lonjsko polje, srpanj 2014.

Krapje je stalna baza mladih fotografa, polaznika fotoradionica koje priređuje Hrvatski fotosavez. Park prirode Lonjsko polje im je veliko i neiscrpno bogatstvo motiva. Odmah po završetku školske godine, voditelji Predrag Bosnar, tajnik HFS i Zlata Medak, voditeljica programa rada s mladima, krenuli su s programom „Mladi s mora – doći u močvaru“. Ova  radionica bila je škola u prirodi i organizirana je za djecu koja nisu navikla na ovakvo podneblje, blato i zelenilo kojim obiluje Lonjsko polje. Kroz radionice već su prošla djeca osnovnoškolskog uzrasta s Hvara, iz Splita, a koncem lipnja boravila je i grupa s otoka Visa. Fotografirajući žabe, rode, turopoljske svinje, posavske konje i dr., polaznici radionice naučili su puno o biljnom i životinjskom svijetu kakav nemaju u svom kraju ali isto i o bogatoj posavskoj kulturnoj baštini. Hrvatski fotosavez ima iznimno dobru suradnju s Javnom ustanovom Parka prirode Lonjsko polje. Više godina na raspolaganje za potrebe provođenja radionice dobili su jednu od uređenih starih drvenih kuća. To je veliki doprinos poticanju kreativnosti mladih, kroz  verificirane programe čiji je osnovni cilj vrednovanja kulturne i prirodne baštine i međusobno upoznavanje mladih.
Fotoradionice se nastavljaju tijekom srpnja u Istri, a već u rujnu sele se ponovno u Krapje. Uz Europski dan graditeljske baštine, raspisan je i natječaj za najbolje fotografije s motivima Lonjskog polja. Izložba će biti postavljena krajem rujna na više lokacija u Krapju. Uvjeti natječaja mogu se pronaći na stranici www.pp-lonjsko-polje.hr.

 

Dan europskog sela roda – već dvadeseti put
Čigoč, 28. lipnja 2014.

Već dvadeseti put povodom Dana sela Čigoča, JU Parka prirode Lonjsko polje organizirala je 28.06.2014. godine sadržajan kulturno-rekreativni i edukativni program.  U dopodnevnim satima posjetitelji su mogli uživati u fotografskom doživljaju prirode u izložbi koju je organizirao Hrvatski fotosavez i pri tom se mogli naučiti kako raditi fotografije tehnikom kemograma. Oni koji su bili željni rekreacije mogli su se uključiti u biciklijadu od Siska do Čigoča a potom je uslijedio već tradicionalni mini maraton pod nazivom „Trči i hodaj u Čigoču“. Za ljubitelje malog nogometa DVD Čigoč organizirao je i malonogometni turnir „Štrok 2014“. Posebno atraktivno bilo je puštanju skupine rehabilitiranih roda u prirodu koji su upriličili članovi Udruge za zaštitu divljih životinja. Zanimljivi su bili i štandovi na kojim su prezentirni tradicijski zanati, suveniri i eko proizvodi a uz zvuke tamburice posjetitelji su mogli uživati u plesovima lokalnih KUD-ova čiji je nastup organizirala Zajednica kulturno-umjetničkih udruga grada Siska. Tom prigodom je, direktor Zaklade za zaštitu prirode Euronatur, g. Gabriel Schwaderer uručio predstavnicima sela Čigoča maskotu europskih sela roda - „žapca Victora“ jer će se u Čigoču slijedeće godine održati Konferencija svih europskih sela roda.
Za sadržajan program ovogodišnje proslave Dana sela Čigoča potrudili su se prije svega  organizatori:  JU Parka prirode Lonjsko polje, Grad Sisak, DVD Čigoč i atletski klub Marathon 2006 a kao sponzore treba istaknuti:  JU Parka prirode Lonjsko polje i TZ Sisačko-moslavačke županije.  

>> Foto galerija
(p PDF, 2.84 MB)

 

Dan sela Čigoča – Europskog sela roda, subota 28. lipnja 2014.
Čigoč, 28. lipnja 2014.

Otkrij zašto rode vole Čigoč?

 • Tema dana: Zašto rode vole Čigoč ? – štand parka prirode u dvorištu infocentra, Čigoć 26
 • prezentacija rodine populacije u Čigoču – mladi nadzornici parka (štand parka prirode)
 • 13:00 - 14:00 – edukativni program za djecu i odrasle «Bijela roda u Čigoču» u infocentru parka prirode
 • 15:00 – povedi se Stazom Posavaca (zainteresirani se trebaju javiti u IC parka prirode odakle u pratnji vodiča Parka prirode kreću na kružnu pješačku stazu cca 2h)

Biciklijada «Sisak – Čigoč 2014»

 • 10:00 - start rekreativne biciklijade od Siska do Čigoča ispred željezničkog kolodvora u Sisku

>> Biciklijada Sisak - Čigoč 2014. - PROPOZICIJE
(p PDF, 117 KB)

Trči i hodaj u Čigoču – mini maraton (kod vatrogasnog doma )

 • 10:30 - prijave za start mini maratona
 • 11:30 - start baby maratona na 25 metara
 • 12:30 – start utrka na 4.850 m
 • 12:45 – start utrke na 9.700 metara
 • 14:00 - objava rezultata i dodijela odličja – Vatrogasni dom Čigoč

Kulturno umjetnički program

 • 10:00 – 13:00 - Fotoradionica „Izrada kemograma (fotot slika) na temu rode“ (u dvorištu infocentra parka prirode, Čigoč 26, namjenjena za djecu i odrasle)
 • 16:3018:00 – Kulturno-umjetnički program (iza Vatrogasnog doma u Čigoču)

Povratak prirodi

 • 15:45 – članovi Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP  puštaju skupinu rehabilitiranih roda u prirodu (polazak iz dvorišta infocentra)

Život s rijekom

 • eko proizvodi (med, sirevi, voćni likeri i dr.), posavski suveniri, tradicijski zanati
 • etno-zbirka obitelj Sučić, Čigoč 34 (ulaznica 10,00 kuna)
 • stari stolarski alati, infocentar Čigoč 26 (besplatno)

Ostali rekreativni sadržaji:

 • 17:00 - malonogometni turnir «Štrok 2013» (na igralištu nasuprot Vatrogasnog doma u Čigoču)

Zabavni sadržaji:

 • 20:00 seoska zabava u Vatrogasnom domu Čigoč

Za gurmane:

 • turističko seosko domaćinstvo «Tradicije Čigoč» obitelj Barić, Čigoč 7a, ponuda domaće hrane i pića

Organizatori: JU PP Lonjsko polje, Grad Sisak, MO Čigoč i DVD Čigoč
Sponzori: JU PP Lonjsko polje, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije

>> PROGRAM - letak - za ispis
(p PDF, 171 KB)

>> Biciklijada Sisak - Čigoč 2014. - PROPOZICIJE
(p PDF, 117 KB)

 

 

 

Radionica za održivi razvoj ruralnih područja u Lonjskom polju
Lonjsko polje, 29. svibnja 2014.

Udruga Hrvatska mreža za ruralni razvoj je 29.05.2014. godine u prijamnom centru parka održala redovnu godišnju skupštinu a potom je u suradnji s JU Park prorpde Lonjsko polje organizirala radionicu pod nazivom  „Teritorijalna i demografska obilježja u novoj definiciji lokalne akcijske grupe (LAG) prema prijedlogu Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.“. Svrha ove radionice bila je razmotriti prijedlog definicije Programa na primjeru šest LAG-ova u širem okruženju Parka prirode Lonjsko polje te uputiti Ministarstvu poljoprivrede odgovarajuće komentare i prijedloge.
Sutradan, 30. svibnja 2014. godine, održana je radionica pod nazivom „Uloga lokalne zajednice u zaštiti prirodnog okoliša“. Svrha ove radionice bilo je razmijeniti znanja, iskustva kao i prezentirati primjere dobre prakse iz rada JU PP Lonjsko polje, slovenskog LAG-a Prlekija te pionira seoskog turizma u Parku, turističkog imanja Ravlić iz Mužilovčice.
Sudionici ovog dvodnevnog skupa bili su LAG-ovi i udruge za ruralni razvoj iz različitih dijelova ruralne Hrvatske, predstavnici općina i gradova, OPG-i, obrti te zainteresirane lokalne skupine i pojedinci.

 

HRVATSKI FOTOSAVEZ objavljuje NATJEČAJ za sudjelovanje na izložbi fotografija LONJSKO POLJE 2014.
Lonjsko polje, 22. svibnja 2014.

>> HRVATSKI FOTOSAVEZ objavljuje NATJEČAJ za sudjelovanje na izložbi fotografija LONJSKO POLJE 2014.

 

„Zelena čistka“ u Lonjskom polju
Lonjsko polje, 26. travnja 2014.

U organizaciji Odreda izviđača "Betlehem" iz Kutine i uz potporu Grada Kutine, 26. travnja 2014. godine održana je akcija Zelena čistka. Zelena čistka je zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada i najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Uz sudjelovanje 52 sudionika potpuno su očišćena divlja odlagališta otpada u Vrbaku ispod Repušnice (Park prirode Lonjsko polje) i na Starom brdu iznad Husaina. U akciji su sudjelovali članovi raznih udruga: KUD Repušnica, Udruga Hanja Repušnica, Udruga umirovljenika iz Petrokemije i Udruga žena Husaina, a izviđače su predstavljali poletarci iz Repušnice. Ovom akcijom, koja je bila pod nazorom i čuvara prirode PP Lonjsko polje, nastoji se probuditi svijest o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro.

 

Hecegovački nadzornici u Lonjskom polju
Lonjsko polje, 03. i 04. travnja 2014.

U okviru projekta zaklade EuroNatur,  03. i 04. travanja 2014. godine u Parku prirode Lonjsko polje boravili su članovi Ornitološkog društva „Naše ptice“ iz Sarajeva i grupa nadzornika iz Parka prirode Hutovo blato iz susjedne Bosne i Hercegovine. Park prirode Hutovo blato osnovan je 1995. godine i nalazi se u jugoistočnoj Hercegovini, s lijeve strane rijeke Neretve, na teritoriju općina Čapljina i Stolac. Cilj radne posjete bio je unapređenje rada nadzorne službe u PP Hutovo blato kroz upoznavanje pozitivnih primjera iz prakse Parka prirode Lonjsko polje. Dvodnevni program većinom se odvijao na terenu gdje su prezentirana postupanja nadzornika u sustavu nadzora ali isto tako i u sustavu turističkog posjećivanja Lonjskog polja. Posebna pozornost gostiju izazvale su teme nadzora lovnih i ribolovnih aktivnosti budući da je u Hutovom blatu posebno izražen problem krivolova.  S obzirom da se nalazi na tzv. Jadranskom selidbenom putu,  Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe. Zbog toga su njihovi predstavnici s velikim interesom pratili i prezentaciju rezultata monitoringa orla štekavca i crne rode u Hrvatskoj koju im je predstavio Tibor Mikuška predsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.  

>> Saznaj više informacija
(p PDF, 1.03 MB)

 

Poticaj razvoju održivog turizma povodom Dana Parka prirode Lonjsko polje
Krapje, 20. ožujka 2014.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje je 20.03.2014. godine na obilježavanju svog Dana potpisala sporazume o suradnji na razvoju održivog turizma u parku, a vezano za nominaciju za Europski certifikat o održivom turizmu koji je početkom ožujka službeno dostavljen EUROPARC Federaciji na ocjenjivanje. Ukoliko PP Lonjsko polje dobije taj certifikat moći će krenuti putem održivog turizma koji podržava i Europska unija. Kako bi se pripremio za taj certifikat, park je osnovao Forum za održivi turizam, koji je nastavak dugogodišnje suradnje Javne ustanove parka s lokalnim stanovništvom i korisnicima - lokalnim malim poduzetnicima koji posluju unutar i u okolici Parka prirode Lonjsko polje.  Partneri na ovom projektu su svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature), Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo turizma i mali poduzetnici. Potpisivanju sporazuma o suradnji nazočio je u ime MZOIP-a pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep a u ime Ministarstva turizma savjetnik ministra Ministarstva turizma Ivo Bašić.

>> Saznaj više informacija
(p PDF, 187 MB)

>> Foto galerija
(p PDF, 1.74 MB)

 

Uz Dan Parka prirode potpisivanje Sporazuma o suradnji za razvoj održivog turizma u Parku prirode Lonjsko polje
Krapje, 18. ožujka 2014.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Krapje 16

u četvrtak, 20. ožujka 2014. godine s početkom u 11:00 sati

Na prigodnoj manifestaciji uz prisutnost gosp. Nenada Strizrepa, pomoćnika ministra zaštite okoliša i prirode, predstavnika Ministarstva turizma, regionalne i lokalne samouprave, te WWF-a - Svjetske nevladine organizacije za prirodu Ustanova će potpisati Sporazum o suradnji s članovima Foruma i partnerima na projektu Strategija i akcijski plan razvoja održivog turizma u Parku prirode Lonjsko polje.

>> Strategija razvoja održivog turizma Parka prirode Lonjsko polje
(p PDF, 5.6 MB, siječanj 2014. godine)

>> Lonjsko Polje Nature Park Sustainable Tourism Development Strategy
(p PDF, 4.2 MB, January 2014)

 

Lonjsko polje - prilika za razvoj turizma Općine Lipovljani
Krapje, 13. ožujka 2014.

Predavanjem Edvarda Bogovića, voditelja službe za promidžbenu i turističku djelatnost u JU PP Lonjsko polje, na temu: ‘Park prirode Lonjsko polje kao izazov turističkog razvoja’, započelo je u četvrtak 13.ožujka 2014. godine ovogodišnje obilježavanje Josipova – Dana općine, župe, škole i Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima. U knjižnici i čitaonici u Lipovljanima okupio se veliki broj zainteresiranih za predavanje, a u ime domaćina sve je pozdravio Mario Ribar, načelnik Općine Lipovljani. Predstavljeno je niz znamenitosti i vrijednostikao i podaci o razvoju turizma na području za koje se brine Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje. Dio zaštićenog područja Lonjskog polja, proteže se i na području općine Lipovljani a Ribnjaci Lipovljani su uvršteni u europsku ekološku mrežu NATURA 2000. Razvoj turističkog potencijala općine Lipovljani, treba se tražiti upravo kroz razvoj turizma na području Parka prirode Lonjsko polje. Ovih dana na Fond za regionalni razvoj predan je vrlo vrijedan projekt pod nazivom Razvoj turističke infrastrukture na području Općine Lipovljani. Njegovom realizacijom, budući gosti Lonjskog polja, uz izlazno-ulazni prometni čvor na autocesti, najbržim putem bi stizali u srce Lonjskog polja. Ovaj projekt vrijedan je oko 32 milijuna kuna, a jedan od partnera na projektu je upravo JU Parka prirode Lonjsko polje.    

>> Saznaj više informacija
(p PDF, 293 KB)

 

Zajedničkom suradnjom do Europske povelje za održivi turizam
Krapje, 05. ožujka 2014.

Javna ustanova Parkprirode Lonjskopolje je 05. 03. 2014. godine službeno dostavila u EUROPARC Federaciju aplikacijski obrazac, Strategiju i Akcijski plan pod nazivom „Lonjsko Polje Nature Park  Sustainable Tourism Development” te popratnu dokumente na ocjenjivanje. Iako dobivanje Europskog certifikata za održiviturizam (ECST –European Charter for Sustainable Tourism) omogućava kvalitetnije integriranje europskih smjernica u turističke aktivnosti lokalne i regionalne zajednice, za Ustanovu dobivanje ovog certifikata ima puno veće značenje. To je prije svega jačanje suradnje sa lokalnim stanovništvom i gospodarstva sa ciljem da se životni standard i prihodi u regiji toliko poboljšaju da domaćem stanovništvu postane poželjnim ovdje ostati ili se vratiti i samoinicijativno prihvatiti nove perspektive razvoja.         

>> Saznaj više informacija
(p PDF, 473 KB)

 

Predstavnici Ustanove sudjelovali na sastanku sa predstavnicima Europske Komisije i Europskog Parlamenta u Briselu
Brisel, 28. veljače 2014.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje je kao partner na projektu DANUBEPARKS STEP 2.0 –  “Jačanje mreže zaštićenih područja rijeke Dunav kao platforme za zaštitu prirodne baštine
Dunava“ pozvana da od 18. – 20. veljače 2014. godine u Briselu sudjeluje na seminaru o radu Europskog zakonodavstva iz područja zaštite priroda, te na predstavljanju projekta i sastanku sa predstavnicima Europskog Parlamenta i Eurospke Komisije.

Predstavnici Ustanove su se upoznali i sa radom Europskog ureda za zaštitu okoliša (EEB - European Environmental Bureau), čija je predstavnica predstavila značaj novih EU direktiva i strategija, koje su u procesu donošenja, a imati će utjecaj na zaštitu prirode (Strategija za invazivne strane vrste, Strategija zelene infrastrukture, Strategija o šumama i Direktiva o tlu).
Na sastanku sa EU Komisijom sudjelovali su predstavnici DG za zaštitu okoliša i DG za regionalno zakonodavstvo, te predstavnik EU Strategije za Dunavsku regiju, Florian Ballnus. Voditelj projekta Danubeparks, Georg Frank predstavio je projekt, mrežu zaštićenih područja uz rijeku Dunav te buduću institucionalizaciju mreže. Glavna tema bila je povezivanje novih strategija, prije svega Strategije zelene infrastrukture sa Europskom strategijom za rijeku Dunav.
Predstavnici Danubeparks mreže koji su sudjelovali u radnom sastanku sa predstavnicima Europskom Parlamenta raspravljali su o uključivanju ekologije u sadašnju situaciju, gdje ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta treba biti prioritet.
Predstavnici Danubeparks mreže su sudjelovali i na završnoj konferenciji "Green Mountain" projekta koji je također proveden u sklopu Međunarodnog programa za Jugoistočnu Europu (SEE Transnational Cooperation Programme).Zaštićena područja i partneri na projektu Danubeparks STEP2.0 prezentirali su na konferenciji projekt sa velikom kartom područja, a svaki predstavnik je rekao nekoliko rečenica o stanju štekavca kao krovne vrste na svom području.Video predstavljanja projekta možete vidjeti ovdje:

 

 

Inicijativa IMPEL-a u borbi protiv ilegalnog ubijanja i hvatanja ptica na području Europske unije
Krapje, 24. veljače 2014.

Mreža Europske unije za provedbu i izvršenje propisa o zaštiti okoliša (IMPEL) je međunarodna neprofitna udruga koja okuplja 47 institucija nadležnih za okoliš iz država članica EU, zemalja pristupnica i zemalja kandidata, teiz Islanda, Švicarske i Norveške. IMPEL je osnovan 1992. godine kao neformalna mreža europskih tijela i ustanova koje se bave provedbom i implementacijom propisa iz područja zaštite okoliša. Osnovna svrha IMPEL-a je podizanje svijesti, izgradnja kapaciteta i razmjena informacija i iskustava o provedbi, međunarodna suradnja, kao i promicanje europskog zakonodavstva iz područja zaštite okoliša. Od 1992. IMPEL se razvio u veliku i nadaleko poznatu organizaciju. IMPEL se navodi u niz zakonskih i strateških dokumenata Europske unije, kao što je 7. Akcijski program za zaštitu okoliša i Preporuke o minimalnim kriterijima za  Inspekcije zaštite okoliša. Stručnost i iskustvo sudionika unutar IMPEL-a čine ovu mrežu kvalificiranom za rad kako na tehničkim poslovima tako i na EU zakonodavstvu iz područja zaštite okoliša. Projekti IMPEL-a uglavnom su fokusirani na onečišćenje okoliša, (zemlja, voda, zrak) i slične probleme kao što su razina buke. Na poseban zahtjev Europske komisije IMPEL je započeo projekt na suzbijanju ilegalnog ubijanje i hvatanje ptica koje se pojavljuju na području EU. Opći cilj ovog projekta je poboljšanje u usklađivanju sa EU zakonodavstvom i rad na eliminiranju ilegalnog ubijanja, hvatanja zamkama i stupicama i trgovini pticama koje su zaštićene EU Direktivom o pticama.

>> IMPEL - više informacija
(p PDF, 253 KB)

 

Ponovo je potvrđen veliki potencijal i dobrobit koje pruža Lonjsko polje
Krapje, 12. veljače 2014.

U okviru regionalnog projekta Parkovi Dinarskog luka, WWF team je u Prijamnom centru Krapje 12.02.2014. godine organizirao radionicu za procjenu dobrobiti zaštićenih područja u Parku prirode Lonjsko polje.
Dosad je održano 20 radionica za predstavnike nacionalnih parkova, parkova prirode i njihovih dionika u šest zemalja regije (Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija i Srbija). Provedba ove metodologije omogućila je prikupljanje informacija o ukupnoj vrijednosti nacionalnih parkova i parkova prirode u regiji, ne samo s ekonomske i turističke točke gledanja, već i iz društvenog, kulturnog i prije svega ekološkog aspekata, za usluge i resurse koje parkovi imaju za ponuditi i razviti.
Unatoč poplavlama i jakoj kiši, na radionicu se odazvalo se 35 dionika iz različitih sektora i svojim su komentarima i prijedlozima doprinjeli u saznanju kako i koliko je Lonjsko polje prepoznato po svojim vrijednostima i uslugama ekosustava koje nesebično daje stanovništvu u okolici Lonjskog polja, ostalim stanovnicima Hrvatske kao i stanovnicima susjednih država nizvodno od Save.
Lonjsko polje je prepoznato zbog svoje bioraznolikosti, originalnih meandara Save, kulturne i povijesne baštine kao i velike važnosti obrane od poplava što smo imali priliku vidjeti. Lokalni dionici koji su sudjelovali na radionici su bili predstavnici mjesta i gradova u i okolici parka, udruženja ribara, lovaca, kulturno-umjetničkog društva, turističkih zajednica, Hrvatskih šuma i Šumarskog fakulteta koji su nam pomogli u identificiranju potencijala i procijeni važnosti svih resursa parka. U PP Lonjsko polje već je osnovan forum dionika za potrebe dobivanja Europskog certifikata za održivi turizam koji omogućava očuvanje prirodnih i kulturnih resursa i kvalitetnu turističku ponudu.
Sljedeće radionice održati će se krajem veljače u Nacionalnom parku Dajti u Albaniji, NP Tari i NP Kopaonik u Srbiji.

>> Fotogalerija
(p PDF, 1.15 MB)

 

Rijetka vrsta orla iznad Parka prirode Lonjsko polje!
Krapje, 07. veljače 2014.

Mladi orao krstaš(Aquila heliaca) kojem je prošle godine u Austriji ugrađen GPS lokator ovih se dana nalazi iznad parka prirode Lonjsko polje. Svi ljubitelji ptica mogu pratiti njegovo kretanje na linku: http://satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_142=142

Orao krstaš voli obitavati u nizinskim i brdskim šumama, ravnicama, stepama i močvarnim staništima s raštrkanim drvećem. U Europi gnijezdi u uskom pojasu od istočne Europe do Turske, a u Hrvatskoj  se gnijezdi samo na krajnjem istoku Slavonije (Crvena knjiga ugroženih ptica Hrvatske).  Ova vrsta orla se rijetko viđa u panonskom dijelu Hrvatske za vrijeme selidbe.
Mladi orao  imena „Esperanza“ izlegao se 2013. godine na poplavnom području Morave u nizinskom dijelu Austrije, a GPS lokator mu je ugrađen 09.07.2013. godine. Nadzornici Javne ustanove park prirode Lonjsko polje pratit će područje lociranja, a o eventualnom nalazu obavijestiti austrijske ornitologe.

 

Zimsko prebrojavanje ptica potvrđuje međunarodni značaj Parka prirode Lonjsko polje
Krapje, 06. veljače 2014.

Djelatnici Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje i članovi Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode proveli su zimsko prebrojavanje ptica močvarica i još jedanput potvrdili značaj PP Lonjsko polje kao međunarodno značajnog područja za ptice. Tokom siječnja evidentirano je da dvije vrste ptica ispunjavaju 6. kriterij za Ramsarska područja, odnosno 1% svjetske populacije ptica močvarica na zimovanju a to su :

 • divlja guska (7023 jedinki od 5000 koje čine 1% populacije)
 • crvenokljuni labud (637 jedinki od 450 koje čine 1% populacije)

Ptice su prebrojavane na 11 lokaliteta u parku te 28 lokaliteta u okolnom zaštićenom području  s ribnjacima. Procjenjena brojnost ptičjih jedinki na zimovanju u 2014. godini je 29.259, a određena je 41 vrste močvarica. Najveća brojnost evidentirana je na otvorenim vodenim površinama kao što su ribnjaci i vodotokovima – Savi, Lonji, Strugu i Uni.
Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica svake godine organizira Međunarodna agencija za istraživanje ptica vlažnih staništa (International waterfowl and wetlands research Bureau IWRB), a provodi se  pod nadzorom nacionalnog koordinatora - Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.
Ove godine se uz aktivnost zimskog prebrojavanja ptica močvarica pratilo i brojno stanje zimujuće populacije štekavca (Heliaeetus albicilla). Ovu aktivnost Javna ustanova park priroda Lonjsko polje provodi u sklopu projekta DANUBEPARKS STEP2,0 u kojem sudjeluje kao partner, a tokom siječnja kada štekavci svadbenim letom obilježavaju teritorij za gniježđenje evidentirano je 49 odraslih i mladih jedinki.

>> Foto galerija - Zimsko prebrojavanje ptica (20 slika)

 

Duh močvare Lonjskog polja u sisačkoj foto galeriji
Sisak, 03. veljače 2014.

U duhu tradicije predstavljanja  poznatih hrvatskih fotografa, foto galerija SISCIA OBSCURA iz Siska, povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite močvarnih  staništa, 03.02.2014. godine organizirala je izložbu fotografa  Dražena Lapića. Poznati umjetnik predstavio se sa serijom fotografija koju je nazvao „Lonjsko polje, voda u oblacima “ atakođer je predstavljeni njegov gost – fotograf Siniša Uštulica. Izloženo 26 fotografija, velikog formata, koje su nastale u zadnjih desetak godina prigodom autorovih lutanja i obilazaka ljepota Lonjskog polja. Ova izuzetno vrijedna izložba, koja će biti prezentirana do konca mjeseca veljače, govori ne samo o prirodnim vrijednostima ovog područja već i o bogatoj kulturnoj baštini ali i o ljudima koji su vjekovima gradili specifičan suživot s vodom. Izložbu je otvorio poznati sisački fotograf Miroslav Arbutina Arbi, a voditelj promidžbe i turizma u JU PP Lonjsko polje Edvard Bogović, prisutnima je skrenuo pažnju o važnosti zaštite močvarnih područja kao riznice bioraznolikosti te o njihovoj ugroženosti.

>> Fotogalerija
(p PDF, 651 KB)

 

Održana manifestacija „Budućnost na rubu močvare“
Osekovo, 01. veljače 2014.

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa, u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske Kutina-podružnica Popovača, JU Parka prirode Lonjsko polje i Mjesnim odborom Osekovoa uzpokroviteljstvo Grada Popovače, od 30. siječnja do 01. veljače 2014. godine, u Osekovu je održana trinaesta po redu manifestacija «Budućnost na rubu močvare». Nakon predstavljanja Haiku stihova, održanog stručnog skupa pod nazivom „Upravljanje zajedničkim pašnjacima u zaštićenim i NATURA2000 područjima“ (p PDF, 145 KB) i programa u područnoj školi Osekovo, porukom Ramsarske konvencije „Močvarna staništa i poljoprivreda“ obratila se predstavnica Ministarstva zaštite okoliša i prirode Mirna Bojić. Brojni posjetitelji manifestacije mogli su razgledati etno sobu KUD-a Stjepan Šajnović, izložbu likovne kolonije i fotografije Hrvatskog foto saveza, a poseban interes izazvala je prezentacija projekta izgradnje ulaza u Park prirode Lonjsko polje „Prijamni centar Osekovo“.Za dobro raspoloženje pobrinuli su se kulturo-umjetnička društva iz Osekova, D. Gračenice i Sotina a na kraju su svi mogli kušati i tradicijske moslavačke delicije koje su pripremili vrijedni domaćini sela Osekova.  

>> Foto galerija „Budućnost na rubu močvare“ (32 slike)

>> Manifestacija „Budućnost na rubu močvare“
(p PDF, 1.71 MB)

 

 

Uz 2. veljače Svjetski dan vlažnih staništa „BUDUĆNOST NA RUBU MOČVARE“
Krapje, 13. siječnja 2014.

Domaćin tradicionalnog skupa „Budućnost na rubu močvare“ koji se održava  2. veljače povodom Svjetskog dana vlažnih staništa ove godine je selo Osekovo. Organizator je Ogranak Matice hrvatske Kutina, Podružnica Popovača u suradnji sa MO Osekovo i JUPP Lonjsko polje a pokrovitelj je Grad Popovača.
Manifestacija će trajati tri dana, a započinje u četvrtak, 30. siječnja 2014. u knjižnici i čitaonici Popovača predstavljanjem Haiku stihova (pretežito kajkavski). U  petak, 31. siječnja 2014., organiziran je Okrugli stol – „Upravljanje zajedničkim pašnjacima u zaštićenim i NATURA 2000 područjima“.  U subotu 1. veljače 2014. pripremljen je popodnevni program u Područnoj školi u Osekovu, a središnji program počinje u 18:00 sati u Društvenom domu Osekovo porukom Ramsarske konvencije „Močvare i poljoprivreda“.Posjetitelji mogu razgledati etno sobu KUD-a Stjepan Šajnović, suvenirnicu, crkvu sv. Ane, te izložbu nagrađenih fotografija Hrvatskog foto saveza  i slike sa likovnih kolonija u Osekovu.

>> Program manifestacije „Budućnost na rubu močvare“
(p PDF, 62 KB)


>> Plakat - Svjetski dan vlažnih staništa
(p PDF, 3.58 MB)

 

Prvi dan zimskog prebrojavanje ptica močvarica
Banova Jaruga, 13. siječnja 2014.

Prvi dan zimskog prebrojavanja ptica ekipa za prebrojavanje je provela na akumulaciji Pakra u Banovoj Jaruzi i zabilježila više od 5.000 ptica, većinom obične sive guske. Iznenađenje za ornitologe bila je crvenovrata guska, koja je zadnji puta u našim krajevima zabilježena prije 50 godina. Ornitolozi su 2002. godine zabilježili njen povratak u parku prirode Kopački rit kada je uočeno jato od 10 ptica. Također je zabilježena jedna jedinka velikog ronca čiji je zadnji nalaz na području parka evidentiran 1993. godine.

 

Zimsko prebrojavanje ptica močvarica na širem području parka prirode Lonjsko polje!
Krapje, 12. siječnja 2014.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje je u suradnji sa Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode započela sa tradicionalnim zimskim prebrojavanjem ptica močvarica, koje se na području Hrvatske odvija između 1. - 31. siječnja 2014. godine.
Na širem području parka prebrojavanje je započelo u nedjelju, 12. siječnja 2014. godine, a po prvi puta zimsko prebrojavanje prate i članovi Hrvatskog foto saveza. U sklopu zimskog prebrojavanja ptica močvarica, Ustanova  i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode po prvi puta prate i evidentiraju zimujuću populaciju štekavca, koja se provodi u sklopu DANUBEPARKS STEP2,0 projekta.